V jaderné elektrárně v Japonsku vybuchl vodík

14.03.2011 15:49

V hale třetího reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 vybuchl v pondělí vodík. Exploze si vyžádala jedenáct zraněných. Jeden utrpěl vážná zranění. Vláda i energetická společnost Tepco potvrdily, že vnitřní obálka reaktoru zůstala očividně neporušena. Je to už druhá exploze v této jaderné elektrárně. Chlazení přestalo fungovat i u druhého reaktoru.

Na záběrech televize NHK se nad reaktorovou budovou číslo 3 ve Fukušimě 1 vznášejí těžká mračna dýmu. V elektrárně se už v sobotu po výbuchu zřítila část budovy haly reaktoru 1. Technici se tam snaží zabránit roztavení jádra reaktoru jeho chlazením mořskou vodou.

Japonské finanční noviny Nikkei ale varovaly, že roztavení je po explozi možné. Citovaly společnost Tepco, která ji provozuje. Výbuch je dáván do souvislosti s následným otřesem o síle 6,2 stupně.

 

Vláda uvedla, že velín elektrárny je nepoškozen a pravděpodobnost úniku radioaktivity je nízká.

"Reaktorová budova byla výbuchem poškozena, ale bezpečnostní obal reaktoru zůstal nepoškozen. Velín třetího bloku elektrárny zůstal funkční," oznámila v pondělí MAAE ve Vídni s odvoláním na informace japonských oficiálních míst.

Chlazení nefunguje u tří reaktorů

Společnost Tepco po explozi oznámila, že také na druhém reaktoru fukušimské elektrárny se porouchalo chlazení. U reaktorů 1 a 3 se podobná závada objevila již dříve; postupně vedla k nejaderným explozím materiálu v těchto reaktorových budovách.

Guvernér Tokia po dnešní druhé explozi v elektrárně Fukušima 1 nařídil měření úrovně radiace v metropoli. Fukušima 1 je od miliónového hlavního města vzdálena asi 240 kilometrů severovýchodně.

Kvůli několika menším únikům radiace oznámil v pondělí Singapur, že bude testovat japonské potraviny na úroveň radioaktivity. Prioritu bude mít testování čerstvých potravin. Z Japonska se do Singapuru dováží ovoce, zelenina, maso a mořské ryby.

Další silné zemětřesení

Podle televize NHK postihlo další zemětřesení japonskou metropoli krátce po 10:00 místního času (02:00 SEČ) intenzitou 6,2 stupně Richterovy škály.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo 140 kilometrů od Tokia směrem k jaderným komplexům ve Fukušimě.

O obětech ani škodách v Tokiu nejsou zatím k dispozici žádné informace, informovala agentura DPA. Otřesy byly podle zpravodajky této agentury cítit i na mezinárodním letišti Narita u Tokia.

Úřady vydaly nové varování před ničivou vlnou tsunami, pak je ale odvolaly.

V pátek zasáhlo Japonsko zemětřesení o síle 8,9 stupně, které spolu s mohutnou tsunami zničilo stovky kilometrů dlouhý pás severovýchodního pobřeží ostrova Honšú. Oficiální údaje zatím hovoří o více než 1400 mrtvých, skutečný počet obětí může ale překročit 11 000. Podle nejnovějších zpráv bylo v pondělí na pobřeží v prefektuře Mijagi nalezeno 2000 mrtvých těl.