Asijský tygr

11.03.2011 21:58

 

V dobrodružných knihách pro mládež se velmi často vyskytují piráti. Malajští piráti platili za neohrožené a mimořádně kruté. Proplout bez újmy okolo malajského poloostrova se často rovnalo zázraku. Dnes se o Malajsii píše v úplně jiných souvislostech.

Tento, na asijské poměry, slušně prosperující stát se rozkládá na více jak stovce ostrovů. Hlavní část na poloostrově mezi Thajskem a Singapurem a dvěma východními státy Sarawakem a Sabahem na ostrově Borneo. V Malajsii úředně uznávají pět místních jazyků (bahasa), oficiální je také angličtina.

Pro Evropany je zde nevhodné podnebí. Oblast věčného léta s teplotami okolo 35°C a až 95% vlhkostí „zacloumají“ i se zkušeným cestovatelem. Již v prvních minutách po opuštění letadla si můžete ždímat košili. Klimatizace na sluneční pohon (Solarex) naleznete často i v těch nejubožejších chatrčích malajského venkova (kampong). Jste-li naočkováni, můžete bez obav ochutnat místní speciality podávané jen tak na ulici (jalan). Jsou výborné.

Malajsie je země kontrastů, skutečně velkých rozdílů mezi bohatstvím a chudobou, čistotou a špínou, krásou či nevkusem. Přijedete-li z vlhkého nepropustného deštného pralesa do hlavního města Kuala Lumpur, užasnete. Nemůžete uvěřit, že jste někde nepřekročili hranici. Tak monumentální a moderní je toto město. Působí v této zemi pirátů nějak nepatřičně. Dvojčata - mrakodrapy Twins, patřící naftařské společnosti Petronas, jsou nejvyšší budovou světa. Se svými 452 metry, při 88 patrech je vidět i z velmi vzdálených, divoce porostlých pohoří. Město parků, vodopádů, mrakodrapů, luxusních aut, obchodů a bank jakoby volalo do světa: “Považte, jak úspěšně jsme dovedli, my Malajci, naši, po staletí tvrdě zkoušenou zemi, k ekonomickému zázraku!“

Cestuje-li Evropan do Jihovýchodní Asie, nehledá zpravidla luxus. A tak většina cestovatelů doplní zásoby, načerpá síly a vydá se zpět do džungle. Množství vody, které musíte zákonitě dodat organismu, vzápětí vyždímáte ze svých košil. Malajsie je země drsná, ale usměvavá a pohostinná. SELAMAT JALAN - Šťastnou cestu.