Baskicko, zelená perla Španělska

11.03.2011 21:59

 


Společně se mnou si rozlehlé území, hrdé obyvatele a historickou kulturu za Pyrenejemi zamilovalo velké množství lidí. Španělsko obdivuje každoročně více jak 50 milionů návštěvníků. To zemi řadí k nejoblíbenějším turistickým destinacím světa. Rozsáhlá země, jež pokrývá absolutní většinu Iberského poloostrova, je šestkrát větší než Česká republika. Vzdálenost mezi Prahou a hlavním městem Madrid je bezmála 1800 km. Přesto k sobě máme docela blízko. Spojuje nás přátelská mentalita, zvídavost a pohostinnost. Vzorem nám může být jejich cílevědomá cesta vzhůru v nově vznikajících strukturách Evropských společenství. Mnoho českých politiků, businessmanů i obyčejných turistů, jezdí každoročně do této krásné země nejen za odpočinkem, ale i za inspirací. Znalci si oblíbili různé provincie a autonomní regiony. Milovníci slunce navštěvují zejména na jihu ležící Andalusii, ten kdo má rád historii, dynamickou krajinu s náhorními plošinami – mesetami a drsná horstva, nedá dopustit na Baskicko (španělsky Vizcaya).

Historické území bylo ve starověku osídleno iberskými kmeny Vardarů a Karystů, pozdější vývoj ovlivnila invaze Keltů. Ve 3. století našeho letopočtu přitáhly z jihovýchodní Navarry pastevecké kmeny Basků. Rostoucí baskická šlechta založila později honosná města San Sebastian, Bilbao a Vitoria (Gasteiz). Bylo pro mě první delší zastávkou v kraji, kterému místní říkají País Vasco Euskadi. Moji hostitelé mě pozvali na skvělou večeři. Podávaly se lahodné chobotničky s bramborami v olivovém oleji. Pulpo a la gallega – tak se pochoutka jmenovala – jsem zapíjel jiskrným růžovým vínem z proslulé oblasti Rioja. Nezapomenutelné!

Ve Vitorii jsem nevynechal návštěvu Španělského náměstí, dílo J. A. de Olaguíbela z konce 18. století a budovu radnice. Milovníci historické architektury ocení gotický portál Kostela sv. Petra a široké průčelí s trojitým portálem katedrály Panny Marie. Je rovněž gotická, zdobena četnými sochami světců a proroků. Zaujmou též udržované domy a paláce z konce 15. století v historickém centru města. V celém kraji Baskicka převažují z hlediska uměleckého románské, gotické a klasicistní památky.

Při výletech zeleným Baskickem jsem přejížděl četné mosty nad krátkými, ale vodnatými řekami. V sedmi z nich se vyskytují lososi a je zde bezpočet lovišť pstruhů. Právě ryby jsou dominantním pokrmem zejména severních oblastí provincie. V Biskajském zálivu Atlantského oceánu se loví roztodivné mořské speciality. Percebe, malí živočichové, kteří jsou pevně přisáti k příbojovým kamenům, jsou další typickou pochoutkou kraje.

V Bilbau je nezapomenutelné zejména Guggenheimovo muzeum. Postmoderní architektonický skvost od Franka Gehryho. Stříbřitý lesk dechberoucí stavby se odráží v zelených vodách řeky Nervión, jež město dělí na dvě části. V té staré, historické, jsem navštívil několik katedrál a kláštěrů z 15. a 16. století. K nezapomenutelným patří basilika Panny Marie z Begoni ze 16. století, zasvěcená patronce města. Sochu Diega Lopéze de Haro, zakladatele města, hledejte na Španělském náměstí a slavné řezby Juana de Meny v kostele sv. Mikuláše z Bari. Dopravu ve městě zajišťují dvě linky metra a supermoderní tramvaj EuskoTram vybudovaná v roce 2002. Severní Bilbao má charakter mezikontinentálního námořního uzlu. Odsud vyplouvaly před staletími lodě odhodlaných dobyvatelů do neznámých oblastí zprvu severního Atlantiku a pak i dále.

Dalším městem, které jsem nechtěl vynechat je San Sebastian (Donostia). Správní středisko provincie Guipúzcoa mě přivítalo teplým počasím. Světově proslulé letovisko, město filmových festivalů a středisko sportu leží v zálivu na úpatí hory Urgull. Populární je zejména městská pláž - zvaná Mušle - s jemným pískem. Záliv střeží malebný ostrov Svaté Kláry, který jsem i já fotil z vrcholků Igueldo, Urgull a Ulía. Rád na ně vystoupá každý návštěvník města. Nezištným průvodce mi byl student medicíny Juan. Zasvěceně mluvil o historii milovaného kousku země. Každý Bask prý miluje svou zemi a dal by za ni i život.

Nemohl jsem se nezeptat na separatistické aktivity baskické teroristické organizace ETA (Euskadi ta Askatasuna – Baskicko a svoboda), jež se snaží prosadit vlastní vizi baskického státu. Juan jen mávl rukou a řekl, že terorismus je hrozný a nemá šanci na dlouhodobý úspěch, což potvrzují i nejnovější informace z oblasti. ETA má v Baskicku jen malou podporu z celkového počtu asi 600 000 obyvatel. Většina je se současnou politickou, ekonomickou a etnickou situací ve Španělsku spokojena. Udržují při životě svůj originální izolovaný jazyk (euskera), který je příbuzný s kavkazskými nářečími a navazuje na starou Iberštinu s řadou výpůjček z latiny.

Baskové (Euskaldunak) jsou hrdi nejen na svůj jazyk, ale i svébytný kraj, ve kterém se střídají drsná horstva Kantabrijského pohoří s loukami štětinaté trávy esparto, olivovými a citrusovými háji. Světoznámou chloubou jsou lahodná vína z kraje, jehož jméno hrdě nesou – Rioja. Ale tady výčet superlativů teprve začíná. Přijeďte se přesvědčit sami a stanete se, tak jako já, velkými obdivovateli Baskicka a dalších severních regionů Španělska.

„Feliz viaje!“