Bumerang

11.03.2011 21:54

 

Slovo boomerang (bumerang) vzniklo pravděpodobně z australského slova boomori. Většina lidí s Austrálií spojuje pouze jeden typ bumerangu, jeho vracející se variantu. Ta je přitom ze všech jeho variant nejmladší.

Odkud vlastně bumerangy pocházejí? Víme jen, že podobné nástroje se objevily také v Egyptě a části Jižní Ameriky, ale širokou paletu tvarů vytvořili právě původní obyvatelé Austrálie, zvaní Austrálci (nebo Aboriginálové). Nejstarší důkazy o existenci bumerangů byly nalezeny ve Wyrie Swamp (Bažina Wyrie) v jižní Austrálii a odhaduje se, že jsou asi 10 000 let staré. Bumerang určený k lovu je velmi zajímavý nástroj.

Má pozoruhodnou schopnost zabít a vrátit se do rukou toho, kdo jej hodil. Vlétne-li do hejna ptáků je velmi pravděpodobné, že pošle k zemi více než jeden kus. Univerzálně se využívá ke kopání a hledání vody, k čištění ohnišť, objevování medu, vyhrabávání mravenců a ještěrek, ke krájení a rozsekání zabitých zvířat, stejně jako k čištění upečeného masa od popela.

Může být použit k rozdělání ohně nebo dokonce i jako hudební nástroj. Při hraní se využívaly bumerangy, které při klepání vydávaly určitý zvuk. Byly-li zaraženy do země nebo kamene, docílili hudebníci jiné barvy zvuku. Bumerangy lze házet mnoha způsoby. Je-li hozen horizontálně a s obrovskou silou, odrazí se od země. Nikdo kromě lovce přitom nedokáže odhadnout, kam bumerang po odrazu poletí. Ve válečných dobách uměl bumerang způsobit velice vážná zranění, v některých případech i smrt.

Některé bumerangy mohou dosahovat délky až přes dva metry a jsou-li použity k lovu, mají schopnost zlomit oběti obě končetiny. Podoba bumerangu je určena tvarem kořene stromu, z něhož je vyroben. V centrální Austrálii se obyčejně používají kořeny stromu Mulga. Na ostatních územích se na tuto zbraň využívá kořenů stromů Black Wattle (černé proutí), Bat Willow (netopýří vrba), Needlewood (jehličnatý strom) a Mangrove (mangrovník).

Výzdoba bumerangu se liší podle území, ze kterého pochází. Nejčastěji jsou barveny okrovou barvou a zdobí je buď vyřezávané dekorativní vzory, které znázorňují různé klany či cesty hrdinů z pověstí anebo jsou ponechány v přírodním stavu.