Palmový ráj

07.03.2011 16:16

 

Seychely - soustavu ostrovů v západní části Indického oceánu objevili v roce 1505 portugalští mořeplavci. O území se po následujících 470 let přetahovali Angličané a Francouzi. Roku 1976 získalo souostroví nezávislost.

Seychelané jsou v důsledku migračních aktivit velmi kosmopolitní a rasově velmi různorodou komunitou. Kreolové, Indové, Malgašové, Číňané, Britové a Francouzi jsou na stovku malebných ostrůvků právem hrdí. Seychely jsou jedny z mála ostrovů, kde nehrozí skutečně žádné nebezpečí. Nevyskytuje se zde malárie, ani jiná nebezpečná onemocnění. Nejsou zde cyklóny ani hurikány a počasí je příjemné po celý rok. Turisté i cestovatelé z celého světa považují jak hornaté sopečné, tak ploché korálové ostrovy za symbol exotického ráje planety.

Při představě ráje se mnohým vybaví Adam a Eva, první lidé stvořeni Bohem. Milovníci přírody jsou na ostrově Praslin opakovaně udivováni jinou rajskou dvojicí. Endemickými poklady ostrova jsou obrovité dvojité ořechy Coco de Mer. Připomínají ženský klín. Dvacetikilové mohutné ořechy se rozvážně pohupují ve vrcholcích palem v přírodní rezervaci Vallée de Mai (Májové údolí). Rajské dvojice doplňují plody samčích palem. Mají tvar podlouhlého pendreku. O asociace není nouze! Ostrované věří, že se palmy pod pláštíkem noci tajně milují. Každý, kdo je při intimním kontaktu spatří, ve vteřině zkamení.
Oceánský vítr si pohrává s korunami světle zelených palem. Milenci z ráje se kývají ve větru, matné pološero hustého pralesa ostře prosvěcují paprsky hřejivého slunce.

Pod klenbou tropické vegetace, mezi mohutnými kmeny a ve spleti oživlých lián, snadno uvěříte, že les žije a se soumrakem opouštíte chvatně voňavé údolí. Milenci mají noc jen pro sebe.
Májové údolí nenabízí však pouze palmy, které mají prapůvod v dávných dobách, kdy ostrovy byly součástí prakontinentu Gondwana. Mezi hustou vegetací objevujete podzemní prameny, které živí do široka sahající kořeny mnoha druhů stromů, keřů a kapradin. Praslin také proslul tisíci zpěvnými ptáky. Je skutečným rájem vzácných, často endemických druhů ptactva. V korunách stromů sídlí černí papoušci, kaloni, slunatci a slavíci. Místní želvy jsou skutečným pokladem světové fauny. Suchozemské želvy obrovské (Testudo gigantea) se dožívají až stopadesáti let a ochotně vám žerou rostlinnou potravu přímo z ruky.

Přírodní rezervace Vallée de Mai překvapuje návštěvníky původní nedotčenou přírodou.
Když tímto prostorem procházel před více jak sto lety britský generál Gordon, vítěz od Chartúmu, věřil, že objevil skutečný biblický Eden.

Seychely však nejsou pouze ostrov Praslin. Nedaleký La Digue se svými granitovými balvany považuji za nejkrásnější. Je asi nejfotografovanějším ostrovem světa vůbec. Kouzelný je též Mahé, Cousin, Silhouette, Devis a mnoho dalších.
Na návštěvu smaragdových ostrovů v hloubi Indického oceánu nikdy nezapomenu. Jsou opravdovým rájem pro milence, stejně jako pro milovníky přírody, exotické fauny, potápění, lenošení a také golfu.

Skutečným "chrámem golfu" je pro mě Lémuria Resort (prvotní ráj) na ostrově Praslin. Kopcovité hřiště s osmnácti jamkami - umělecké dílo golfového architekta Rodney Wrighta - je zasazeno mezi dokonalou modří oceánu a zelení neporušené okolní přírody. Leží v těsné blízkosti druhé nejkrásnější pláže světa Anse Georgette (pláž Jiřinka) a je snem každého golfisty.

Na Seychelách se dá neomezeně lenošit, pohodově sportovat nebo poměřit své síly s výkonnostními sportovci z celého světa. Ráj v hloubi Indického oceánu.