Khanjar

11.03.2011 21:58

 

Jedním z tradičních doplňků pánského oblečení v Ománu je bezesporu zahnutá dýka zvaná khanjar nebo khanja (čti chandžár resp. chandža).

Muži ji nosí při zvláštních příležitostech a oficiálních akcích. Na vesnici ovšem zůstala stálou součástí oděvu a nosí se denně. Původně se rukojeť vyráběla pouze z rohu nosorožce, ale časy se změnily a nyní se vyřezává ze dřeva nebo se používají plastické hmoty. Za cenu mezi 50 - 115 riály (1 ománský riál = cca 100 Kč) můžete koupit opravdu pěkné kousky. Chcete-li si odvézt skutečný skvost s rukojetí z nosorožčího rohu, počítejte s cenou, která může přesáhnout i 800 riálů. A jako všude v arabském světě, i zde platí, že když budete dostatečně obratní, dokážete si vyjednat mnohem příjemnější cenu.

Khanjar se dá rozdělit na dva základní typy. Nejčastější druh můžete poznat podle dvou kroužků, které ho připevňují k opasku. Druhý, kvalitnější, má těchto kroužků pět. Pochva khanjaru je pokryta vrstvou stříbra nebo zlata a jsou do ní vyryty překrásné reliéfy. Náročnost zdobení a tloušťka drahého kovu se samozřejmě projeví na ceně konečného produktu. Záleží také jak a z jakého materiálu je vyrobena čepel nože a opasek, který je neodmyslitelnou součástí těchto tradičních zahnutých nožů.

Cena je též silně ovlivněna jménem autora. V Ománu pracuje několik renomovaných výrobců, pod jejichž šikovnýma rukama vznikají opravdové skvosty. Některé khanjary mají i druhou malou dýku, která je zastrčena v samostatné pochvě připevněné na zadní straně té větší. Khanjar je opravdu výjimečný artefakt, který vám bude dlouhou dobu připomínat vaši návštěvu v překrásné arabské zemi - Ománu.