Nejslavnější Kuchař

11.03.2011 21:51

 

Při plánování naší cesty jsme stále naráželi na jedno jméno. Velkou část trasy jsme postupovali ve stopách jakéhosi Jakuba Kuchaře, neboli Jamese Cooka.

Tento anglický mořeplavec, narozený 27.10.1728, prozkoumal v letech 1768 - 1779 řadu tichomořských ostrovů a východní pobřeží Austrálie. Objevil průliv mezi jižním a severním ostrovem Nového Zélandu a později zahynul na Havajských ostrovech.

Ačkoliv portugalské námořní mapy popisovaly obdivuhodně věrně pevninu na Jižní polokouli jako Terra Australis a Cooka zřejmě předstihl i Abel Tasman, je právě Cook často uváděn jako objevitel Austrálie. Ten zakotvil koncem dubna 1770 v divoké zátoce, kterou nazval Botany Bay. V referencích pro admiralitu popisoval objevné území jako nezajímavé a nevyužitelné.

Po americkém vyhlášení nezávislosti ztratili Angličané území vhodné pro vývoz trestanců, a tak bylo o využití nové kolonie rozhodnuto. Byl přijat návrh senátora Josepha Bankse a v květnu 1787 vyplulo prvních sedm set nových osídlenců na východní pobřeží Austrálie. Přistáli v Botanické zátoce. Nedaleko od místa vylodění začalo vznikat nové sídlo, dnešní Sydney. Ten slavný Kuchař by se asi divil, jak se za 230 let nehostinný prales změnil. Sydney patří určitě k nejkrásnějším metropolím světa.